Missieve 69

.

Missive 69                                                                          24 december 2017

 

 

Dwangcompromissen, niet alleen onze rechters zijn er verslaafd aan.  Oosterse despoten zijn dol op onderhandelen vanuit machtsposities. Die geschiedenis herhaalt zich, zoals Marx schreef, als komedie of tragedie. Ook aan de Noord-Aziatische kusten. 

De Verenigde Naties besluiten de toevoer van olie en diesel aan Noord-Korea te beperken tot 10 % (500.000 vaten p.j.) met verbod op alle import en export, totdat die staat zijn dreigen met raketproeven en kernbommen beëindigt. Pyongyang noemt dit een casus belli maar kondigt aan voort te gaan. Een casus belli, zaak tot oorlog, zoals in december 1941?

Korea is tot 1949 een kolonie van Japan geweest. Daar weten ze van de aanleiding tot de Tweede Wereldoorlog in 1941, het verbod door de Verenigde Staten op olieleveringen aan Japan. Toen  Japan daardoor binnen enkele maanden verlamd zou worden, overvielen eskaders bommenwerpers Pearl Harbor. Maar het gevolg waren niet de door Hideki Tojo beoogde onderhandelingen met de VS vanuit een Japanse machtspositie. In tegendeel, na de kernbommen op Hiroshima en Nagasaki gaf Caesar over de radio het bevel tot onvoorwaardelijke overgave.

 

Noord- Korea wil al jaren vanuit een machtspositie aan de VS een dwangcompromis opleggen. Het heeft geen voordeel opgeleverd. In februari 2016 leidde de vierde kernproef tot internationale sancties. In augustus dit jaar werd slechts een derde van de jaarlijkse olie-import toegestaan. Kim Jong-un dreigde Guam te bombarderen. De medewerkers van president Trump gaan al maanden met wortel en stok de afgevaardigden van de Verenigde Naties af. Met dit resultaat. Kim Jong-un kan niet de hele wereld onder druk zetten.

 

Tussen Korea en Nederland kronkelen rare historische lijnen. Bijna alle wetenschap kwam in Korea via Nederlandse schipbreukelingen, vooral van Hendrick Hamel uit Gorkum. De nog levende Indische Nederlanders uit de Japanse hongerkampen weten nog dat vele bewakers Koreanen waren. Een van mijn ooms was krijgsgevangene in Nagasaki toen de waterstofbom viel. Bijna vijfduizend Nederlandse militairen vochten in Korea (Drie Willems-Orden, vijf Bronzen Leeuwen, eenentwintig Bronzen Kruizen).

Miljoenen mensen in de Korea’s, Japan, Taiwan, de VS beleven een angstig jaareinde. Bang voor moordend vuurwerk van een staat die omstreeks Valentijnsdag 2018 vastgelopen is en verhongert? In ons land leven Nederlanders mee die met Koreanen zijn getrouwd, Koreaanse relaties hebben of Koreaanse zorgenkinderen adopteerden.

 

Kan de VN een niet bijster slimme dictator er toe brengen de benen te nemen, of politieke zelfmoord te plegen? Staan zijn militaire en politie -chefs toe dat hij een raket met kernkop lanceert naar een Amerikaans doel? Guam? Californië, waar geschrokken toekijkers bij een vreemd licht aan de hemel prompt aan een Noord-Koreaanse raket dachten? Om de VS een dwangcompromis op te leggen?

 

Nederlanders weten helaas hoeveel mensen  zich dwangcompromissen laten opleggen, maar niet iedereen berust daarin. President Trump waarschijnlijk niet. Een kennis die niet graag zijn mening herziet, zei: “Het is niet dat Donald Trump, een bullebak en patser, zo goed is. Het komt omdat Obama en Bush zo slecht waren.” Maar geen andere president heeft binnen een jaar zoveel gepresteerd. Ondanks tegenwerking en niet aflatende aanvallen en beschuldigingen. Geen president is zo schunnig bejegend door alle partijen. Geen eerdere president heeft zo imposant lak gehad aan verraderlijke kranten en tv waarmee miljoenen in de VS en daarbuiten dwepen. Riskeert Trump een oorlog? Waarschijnlijk niet. Maar na alle dreigementen van kernraketten aan Kim Jong-un een begunstiging, wat voordelen, een min of meer eervolle aftocht gunnen? Dat zou weleens teveel Bismarckwijsheid kunnen vergen. Hoe giet je zo'n koerswijziging in een aanvaardbare vorm?

 

Japan was in 1941 een onderschatte maar formidabele macht. Het had Korea en Mantsjoerije bezet en viel China in. Noord-Korea is een arme kleine staat, met burgers die hongersnoden overleefden. Wat voor baat hebben ze met een bom op Guam? Een tegenaanval verandert het land zonder meren in een verwoeste gifbelt vol kratermeren. In het verleden offerden praetoren Caesar op, als de situatie onduldbaar werd. Zelfs Speer weigerde het Nerobefehl uit te voeren. Haalt Kim Jong-un over twee weken zijn 34e verjaardag wel?  

                                                                                      Send                     

 

 

Copyright © 2012 B. B. Jagt LLD 's-Gravenhage

ISBN 978-90-78457-06-0