missive 53

11 januari 2013.

 

Goeiemorgen, Quinten,

Geen seizoen voor optimisten. Onder grauwe hemel waait een droge vrieswind. Ik zie halsreikend uit naar de 15e deze maand. Weliswaar geeft het hof mij dan ongelijk - al moeten ze daarvoor de hele truckendoos van niet voldoende weerlegd en ten overvloede inzetten- maar dan komt er tenminste een einde aan onze financiële nood.

 

Vandaag kwam weer een spooknota binnen: 300 euro voor vermelding in fictief blad. Adressering volgt eigen regels. Als nepfirma's of advocaten mij aanschrijven gebeurt dat onder naam+voorletters. Maar bij declaraties waarvan ze hopen dat ik zo dom ben die te betalen, wordt het opeens de weledelzeergeleerde heer.

 

Op de tv tijgt president Hollande warempel ten oorlog. La France dat binnenlandse problemen niet aan kan, stuurt soldaten om Al Qaida In Mali te gaan bestrijden. Dat barre woestijngebied Azawad  met die fantastisch kaarsrechte grenslijnen. Daar hebben  zich wat nomadische moslems onafhankelijk verklaard. Terwijl ze onder de corrupte en incompetente regering in Bamako moeten blijven – want anders loopt Frankrijk en Europa en de hele westerse beschaving gevaar. Ik vrees dat over een jaar ook Nederland gevaar gaat lopen.* Dan moeten we een bataljon beroepssoldaten uitzenden om de westerse beschaving te redden in die moordende hitte. Politici als sinistere sprookjesvertellers.

Heb ik verteld dat we in Voorschoten een Malinese delegatie op bezoek kregen? Drukke tijd, ik was 1 van de 3 raadsleden die Frans spraken. Er was veel te vertalen. Hun ancedotes over corruptie omschreef ik tactvol. Onvertaald gelaten als weer gezegd werd: “ Chez nous on dit: le blanc ne ment pas!” Thuis zeggen we: blanken liegen niet (maar zwarten dus wel!). Schaterende Malinezen, want een goeie smoes is veel Xofs waard.

De geschiedenis van Afrika is voor mijn gevoel Een bocht in de rivier uit 1978 (V.S.Naipaul). Al die asielzoekers die ik als advocaat heb bijgestaan uit Zaïre, Nigeria, Ghana, Soedan, Ivoorkust, Liberia... al die Mende, Peul, Fula, Ashanti, Dinka, Nuer, Tutsi, Hutu hebben die intuïtie alleen versterkt. Men struikelt over proffen Raymonds en paters Huysmans die met zoveel losse gegevens wapperen. Maar er valt niets te begrijpen, niets om te vertrouwen.Natuurlijk, bloed vergietende anarchie is ellende. Met moderne vuurwapens of machetes. Geef! Help kreperenden en hoop ... dat je niets terug krijgt.

Ik wens vurig dat ik kortzichtig blijk of dat de mensen mettertijd veranderen. Zoals Europa? Dat wil zeggen voor 1945, 1914? Ik bedoel 1848, 1789, 1648? Nou ja, 1348, 1000, 800? Uiteindelijk: dat door de Genadevolle en Rechtvaardige de mensheid niet merendeels gekenmerkt blijft door moordlust en misdaad. Uw Rijk Kome.

 

Het is duidelijk uit je voorzichtige aanduiding dat de joffer Van Hyer tot Elders mij een oplichter vindt. Ik troggel anderen geld af voor gewaande rechterlijke misslagen. Tja, mijn broer, Ton en jij hebben ongevraagd duizenden euro’s overgemaakt, toen ik geen raad wist. Ik ben daar dankbaarder voor dan ik kan zeggen. Mijn schoonzus, Henk en Anneke heb ik gevraagd of zij ons uit de nood wilden helpen. Dat hebben ze edelmoedig gedaan.

Ik heb zelf aan bijdragen, griffiegelden, leges, deurwaarders, kadaster zo’n 31.230 euro besteed. Van jou en de anderen heb ik rond de 17.000 gekregen om gerechtelijke kosten te betalen. Hopelijk eindigt deze slepende beroving met rechterlijk verlof deze maand. Ik zie er halsreikend naar uit om jullie eind januari alles te kunnen betalen en alle verdenkingen daarmee te smoren.

 

Aardig wat zij zegt over schrijverschap van dinges, hoe-heet-i, baron Jan Cremer? Nee, ik zou geen adellijke titel willen, zoals Belgische schrijvers die krijgen, baronesse Manteau, baron Walschap. Henri Pirenne (Histoire de l’Europa 1917), een grote historicus, geeft zo’n heldere schets van middeleeuwse adel, dat alle romantiek verdwijnt. Als leraar had ik baronnetjes en jonkvrouwtjes als leerlingen, aardige, aantrekkelijke pubers. Hun ouders hadden zulke innemende manieren – de jonkvrouw zal haar roddel toch in discrete verbloemingen verpakt hebben?

 

Maar ze vergist zich. Door de boycot hoef ik nooit signeersessies of interviews te weigeren. Wel gebeurt soms iets als in Wassenaar vrijdagmiddag, na ons fietstochtje door de duinen. Kopje koffie op het dorpsplein? Reken maar dat de terrasjes vol zitten. Dan maar op het publieke bankje onder 't geboomte. Met krentenbollen & melk. Sofietje vertelt huiselijke soesa bij Groningse nicht. Mensen lopen langs.

Dan merk ik hoe ze kijken. Een grijsaard glimlacht. Als begroeting? Ik lach terug. Een heer tikt en passant hoffelijk aan zijn hoed - ik mompel een groet. Dan komt een vader van middelbare leeftijd met volwassen zoon en dochter aangewandeld. Zijn gezicht klaart op. Ik knik schaapachtig. Hij neemt zijn pet af en buigt licht in het voorbijgaan... Dochter kijkt om, als wij op mijn aandringen op de fiets stappen. Ik verberg verlegenheid, want ik herkende Henk P. Een rustige 4e en 5e klasser. Die ik overhoorde en examineerde, over Slauerhoff? 40 jaar geleden.

Zoiets overkomt me eens per jaar of anderhalf jaar. Want je kunt dan wel bij een zieltogende letterkunde horen, niet alle literatuurlezers zijn alles vergeten. Sofietje ontgaat niets, maar negeert het. Lang geleden, in de Rotterdamse doelen zei die lieve meid, dat ik wel schrijver was, maar dat mijn geschrijf weinig voorstelde - want ik zei zelf steeds dat er zoveel fouten in zaten.                                    

 

Kleinzoontje logeert bij ons.. Twee turven hoog, en dan al baldadig, beledigd en verlegen. De twee prachtigste blauwe ogen van de wereld. Zo argeloos en lief aanhankelijk. We moeten wel van hem zingen. En dat gebeurt luidkeels: ‘k zag twee beren broodjes smeren, drie kleine kleutertjes, op een grote paddenstoel. Meermalen per dag. Zijn lievelingsliedje is Sinterklaas kapoentje, dat blijft hij waarschijnlijk tot Pasen zingen. Maar bij het gezamenlijk kwelen: Nee, opa! Nee, opa! Opa zingt na Gooi wat in mijn laarsje: dank u Sinterklaarsje! Nee, opa. Verwijtende blik van Sofietje. Ik zeg: Opa is een dichter, kind- en verslik me in de thee om een flauwiteit waarom niemand anders lacht.

 

                                                                                               Send

* Binnen een half jaar.

 

 

 

 

Copyright © 2012 B. B. Jagt LLD 's-Gravenhage

ISBN 978-90-78457-06-0

achtergronden

Achtergrond procedures

Lees verder >