Missive 77

Witte donderdag 2018

Terug in patria. In de Stille Week voor Pasen. Een windstille Witte Donderdag met slordige wolkenbrokken. Als ongelovige zul jij, Quinten, er minder moeite mee hebben dat zo’n 1985 jaar geleden in Jeruzalem velen weinig op hadden met Jezus.

Tempelcomplex en volksfeesten als Pesach werden immers beheerst door Sadduceeën. Het monopolie op offers, priesterlijke ceremonies en commerciële producties bracht veel op. De tempel was de grootste banenmotor, al waren er forse familiebedrijven. De corruptie was algemeen. Dat kon niet zo blijven. De cynische Sadduceeën, immorele Realpolitiker, die meespeelden met Rome en de rijkste magnaten, werden verafschuwd. Dat kon die elite naast zich neerleggen. In Krakow zei een aartspriester beslist: L’église ne sera jamais une démocratie, monsieur!

In die tijd had je democratieën in steden, of bij stammen tot tachtig leden, hoogstens 1% van de mensheid leefde in een democratie. In de 21 huidige democratieën circa 5%. In de zich alom voltrekkende en voortschrijdende evolutie met internet, vliegverkeer en raketten.

Op het  perronnetje van Wieliczka sprak me  een Japanse student aan. De trein naar Katowice? Tja, vertraagd. Het vroor 12°. De zon schitterde op de sneeuw. Ons gesprek kwam op de angst die tot begin februari heerste in Tokio. De opluchting die de 23e Olympische Spelen met de deelname van de zus van Kim Jong-Un bracht. De hoop op een toekomst zonder atoom dreiging – mits het Pentagon zich rustig houdt. “Are there no war mongers in your country, sir?” Ik knikte. ”Onze  democratie is  afgeleefd. Niet opgewassen tegen kwade minderheden.” Toen de trein arriveerde namen we vriendelijk buigend afscheid.

Onderweg, starend uit het raam leek me dat Japanners geen oorlog willen, maar rust. Zonder dat dit wat uitmaakt voor de elite. Dat Amerikanen een einde willen aan de barre wapenverkoop. Maar hun politici leggen dat naast zich neer. Willen Britten die internationale vijandigheid tegen Rusland vanwege hun vermoedens over een aanslag op een uitgeruilde dubbelspion? Willen wij dat Nederland een lagelonenland wordt, waar miljoenen verarmen? Spanje doet daar wat aan, Duitsland idem met 3,2% en 3,4% verhoging.  Juichen wij afschaffing van dividendbelasting toe? Willen wij het belastingparadijs met voorrechten voor megabedrijven? Waarvan banken en investeringsfondsen over de hele wereld de wisselende aandeelhouders zijn? Media melden dat jonge Nederlanders niet geven om hoger loon! Leuke secundaire mogelijkheden is hun genoeg. Ontevreden zijn bij ons de werkgevers en de directies van bedrijven.

Twee dertigers kwamen in de coupé zitten. Nederlanders (zonder looneisen?). Ook op weg naar Katowice. Wat is zo leuk aan Katowice?  Wereldkampioenschap IEM. Computergames! Megatoernooi! Van de knapste programmeurs ter wereld! Trok in de VS  meer bezoekers dan de Super Bowl! Dat deden die ict- specialisten beroepshalve ( tevreden met secundaire mogelijkheden). Jazeker, ook naar Japan, India, VS, China, Australië. Van vliegtuig naar hotel en stadion. Zwelgen in software acrobatiek- dan van hotel naar vliegveld terug. De een werkte bij een groot consortium, de ander bij een bekend concern. Nee, in Nederland wordt daar niet op gelet.

Op de markt dronk ik koffie. Een familie uit Tarragona versperde de uitgang. Ik moest naast hun opa voor de kassa wachten. Con su permiso, porque tantos Espagnoles en Krakow? Verrast antwoordde hij, dat het hem ook opgevallen was. Gingen zij soms naar Katowice? Nee, er was een goedkoop aanbod voor families, studenten en bedrijfsuitjes. Even weg van Afrikaanse illegalen en Catalaanse herrieschoppers! Ik lachte. Hij voegde eraan toe: Onze Spaanse democratie heeft zichzelf overleefd! Een melkkoe: Una vaca lechera para los antisociales y camorristas!

Dat was de 3e  keer. Dat de democratie werd bestempeld als overleefd. De eerste keer was toen ik met echtpaar G. van het hotel naar de tramhalte liep. Meneer G., ambtenaar ten departemente, noemde onze democratie via deze politieke partijen overleefd. Partijen zijn gecompromitteerd. Raadsverkiezingen bewijzen de kloof tussen volk en partijen. VVD, PvdA, CDA willen niet democratisch zijn. Apparatsjiks sluiten bij voorbaat partijen uit waarop vele burgers gestemd hebben. Leiders hebben hun houdbaarheidsdatum overschreden. Niet het algemeen belang maar eigen agenda’s worden nagestreefd. De media draaien mee in carrousels van inteelt. Er zijn lieden die oplossingen voorstellen, maar die worden gekruisigd.  

Ik nam de tram naar Kazimierz. Ook daarin klonk de benarde moedertaal boven mijn hoofd. Een knul met donzige bovenlip: Fucking cool! Als ik W met V verbind en ik schakel X met Y uit, dan krijg ik bij (supermarkt) alle import van groenten en fruit op ‘t scherm! Kan ik zo onderbreken! Ha! De slungel naast hem: Ha, ik zit in het netwerk van de ondergrondse in Y (Chinese wereldstad). Ik volg de circuits (wijken) Ja, ik doe het niet natuurlijk, maar als ik hokus  aansluit op pokus en ik onderbreek simsa met labim, dan leg ik de helft van de ondergrondse plat! Ja, maar dat verhelpen ze binnen vijf, zes uur wel, gozer! Okay, het is toch leuk om te kunnen! Hahaha! En als het uitkomt… krijgt Russen de schuld! Het voelde alsof een wervelstorm dreigde boven de burcht langs de Weichsel. Niet boven Krakow, over alle continenten. Oninteressant voor Den Haag- De schuld krijgen de Russen? Niet zo’n adolescent in Tiel of Werkendam?

Na terugkomst vond ik een overvolle mailbox.

Liefs van Anita’s of Chantals die een suikeroom zoeken. Oudere dames met seksspeeltjes stellen ontmoeting voor. Erfenissen of beloningen krijg ik na betaling van onkosten. Vandaag zijn twee nieuwe soorten: Justitiële Incasso aanmaningen voor bekeuringen. Wee, als ik niet binnen 24 uur € 300 overmaak naar een rekening in Litauen. Erger is de sommering om direct € 500 in bitcoins over te maken aan Michel. Onbekende Michel maakte recent opnamen. Daarop kijk ik naar porno en bevredig mezelf. Als ik niet meteen betaal, gaan die filmpjes over het hele internet, naar al mijn relaties, werkgever en overheid. Ik houd mijn hart vast natuurlijk, maar hoeveel mensen die kwetsbaar zijn door beroep of situatie worden door die chantage per mail wanhopig? Michel laat weten dat hij geen fouten maakt. Aangifte doen heeft geen zin – dat laatste zou waar kunnen zijn.

Nog even, dan begint the Passion. Muziek, licht en duister rond een menigte die geen hoger loon maar voortgaande verarming wil? In de Bijlmer. Duizenden lopen  kortstondig maar diepgevoeld mee bij dat modern passiespel. Komen ze in binnen- en buitenland op de tv? De Sadduceeën ontbreken. Die zitten thuis. Geen banaal volks spektakel;enkelen gaan morgen wel naar Naarden, o, daar verheugen ze zich op!

De wereld wentelt verder in de gigantische lawine van ontwikkelingen en verrassingen van de 21e eeuw. Paaszondag tegemoet, het vieren van de verrijzenis, het leven dat altijd verrijst. Het wordt lente. Vrolijk Pasen 2018!

Vergelijkbare berichten